Data: 2000-07-19 07:36:02
Temat: Re: crawfish ...
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
>
> Jesli nie dostaniesz okry,
Co za czasy. Wlasnie dowiedzialem sie, ze w Warszawie na
Marszalkowskiej Turek ma stragan, gdzie mozna dostac okre w sloikach a
nawet swieza.
> Okra ma ogromna ilosc
> skrobii (chyba),
To raczej nie jest skrobia, bo okra jest niskokaloryczna, ale
polisacharydowy sluz, taki jak w prawoslazie lekarskim. Okra, czyli
ketmia jadalna, hibiscus esculentus, nalezy do slazowatych. Ciekawe, czy
ten sluz ma podobne wlasciwosci jak ten z prawoslazu. Sluz z prawoslazu
utrudnia bowiem trawienie i przenikanie skladnikow odzywczych z jelit do
organizmu, ale chroni tez np. przed dzialaniem alkoholu.
> co powoduje, ze sie "slimaczy" przy smazeniu i zagestnia
> potrawy. Mam nadzieje, ze przywiezli ci tez Filé, zmielony sassafrass,
> ktory dodaje sie do gumbo na koncu, juz na talerzu, rowniez zagestnia.
> Magdalena Bassett
File juz wchodzi w sklad mieszanki.
Dziekuje
Wladyslaw
|