Data: 2008-10-17 14:12:29
Temat: Re: crispy-and-sticky-chicken-thighs-with-squashed-new-potatoes-and-tomatoes
Od: Tomek <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek (UK) pisze:
> hej,
> prosty przepis miejscowego guru telewizyjnego, Jamie
> Olivera. Bardzo lubie jego programy, troche w stylu naszego
> Maklowicza, z tym, ze on mniej jezdzi po swiecie, raczej pokazuje jak
> mozna we wlasnym przydomowym ogrodku wychodowac przerozne warzywa i
> potem je spozytkowac. przepis z programu 'Jamie at home':
> http://www.channel4.com/food/on-tv/jamie-oliver/jami
e-at-home/
> oryginalny przepis jest tu:
> http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-oliver/cris
py-and-sticky-chicken-thighs-with-squashed-new-potat
oes-and-tomatoes-recipe/index.html
>
> skladniki:
> * mlode (albo po prostu małe), oskrobane ziemniaki (ja gotuje w
> calosci, potem zdejmuje skorke)
> * gorne czesci udek z kurczaka, wycinamy kości i dzielimy kazdy
> plat na trzy czesci
> * Oliwa
> * sól, pieprz
> * male pomidorki (koktailowe, mogą być roznokolorowe)
> * 1 pęczek swiezego oregano,
> * ocet winny
> ziemniaki obgotowac (20 minut) na koniec wrzucic na chwile pomidorki do
> wody, zeby latwo bylo zdjac skorke.
> mieso opieprzyc, lekko osolic, obsmazyc na ostrym ogniu, na
> poczatek skorą do dolu, potem przewrocic.
> z listkow oregano, pieprzu, oliwy i octu utrzec w mozdzierzu sos
> (szczerze mowiac robie to w blenderze). jak akurat nie mam swiezego
> oregano uzywam innych ziol - swiezej bazylii + pare listkow: szałwii,
> majeranku, kolendry, rozmarynu... czasem efekt koncowy bywa
> niespodzianka)
>
> ziemniaki, pomidorki, mieso wrzucic do naczynia do zapiekania i polac
> sosem, wymierzac delikatnie i calosc zapiec w 200C ok. 40 minut, albo
> do momentu az bedzie mialo zlotobrazowy kolor.
> podawac z salata - najlepiej mieszaną. fotki:
> http://www.emwu.friko.pl/potrawy/kurczak2.jpg
> http://www.emwu.friko.pl/potrawy/kurczak1.jpg
chłopczyku ze zmywaka, tu piszemy po polsku :)
co już zapomniałeś polskich liter,
dwa tygodnie na zmywaku a już Anglik :)
az
|