Data: 2008-10-17 11:29:41
Temat: crispy-and-sticky-chicken-thighs-with-squashed-new-potatoes-and-tomatoes
Od: "Marek (UK)" <b...@a...w.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hej,
prosty przepis miejscowego guru telewizyjnego, Jamie
Olivera. Bardzo lubie jego programy, troche w stylu naszego
Maklowicza, z tym, ze on mniej jezdzi po swiecie, raczej pokazuje jak
mozna we wlasnym przydomowym ogrodku wychodowac przerozne warzywa i
potem je spozytkowac. przepis z programu 'Jamie at home':
http://www.channel4.com/food/on-tv/jamie-oliver/jami
e-at-home/
oryginalny przepis jest tu:
http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-oliver/cris
py-and-sticky-chicken-thighs-with-squashed-new-potat
oes-and-tomatoes-recipe/index.html
skladniki:
* mlode (albo po prostu małe), oskrobane ziemniaki (ja gotuje w
calosci, potem zdejmuje skorke)
* gorne czesci udek z kurczaka, wycinamy kości i dzielimy kazdy
plat na trzy czesci
* Oliwa
* sól, pieprz
* male pomidorki (koktailowe, mogą być roznokolorowe)
* 1 pęczek swiezego oregano,
* ocet winny
ziemniaki obgotowac (20 minut) na koniec wrzucic na chwile pomidorki do
wody, zeby latwo bylo zdjac skorke.
mieso opieprzyc, lekko osolic, obsmazyc na ostrym ogniu, na
poczatek skorą do dolu, potem przewrocic.
z listkow oregano, pieprzu, oliwy i octu utrzec w mozdzierzu sos
(szczerze mowiac robie to w blenderze). jak akurat nie mam swiezego
oregano uzywam innych ziol - swiezej bazylii + pare listkow: szałwii,
majeranku, kolendry, rozmarynu... czasem efekt koncowy bywa
niespodzianka)
ziemniaki, pomidorki, mieso wrzucic do naczynia do zapiekania i polac
sosem, wymierzac delikatnie i calosc zapiec w 200C ok. 40 minut, albo
do momentu az bedzie mialo zlotobrazowy kolor.
podawac z salata - najlepiej mieszaną. fotki:
http://www.emwu.friko.pl/potrawy/kurczak2.jpg
http://www.emwu.friko.pl/potrawy/kurczak1.jpg
--
Pozdrawiam,
Marek
Kalorie to takie zwierzaczki, co przez noc zwężają wszystkie sukienki.
|