Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cymes! Re: cymes!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: cymes!

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.mega.net.pl!news.man.szczecin.pl!news.task.gda.pl!news.ipar
tners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cymes!
Date: Wed, 6 Nov 2002 17:11:05 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <aqbeuv$bg4$1@news.gazeta.pl>
References: <3...@r...fm> <2...@2...17.138.62>
<3...@r...fm> <3...@r...fm>
<2...@2...17.138.62> <3...@r...fm>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: news.gazeta.pl 1036599071 11780 193.218.115.254 (6 Nov 2002 16:11:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Nov 2002 16:11:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: jerzy_007
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133415
Ukryj nagłówki

> > > > > Cymes jest to każdy rodzaj słodkiego gulaszu.

Cymes [słowo] oznacza coś pysznego, przysmak, rarytas. Kojarzy się ze
świętami i najczęściej jest to słodka soczysta potrawa, którą poddaje się
długiemu duszeniu lub pieczeniu w niskich temperaturach, aż do nabrania
złotego koloru i wspaniałego smaku.

> > > otoz ja go juz wczesniej znalzlam, tylko nie podoba mi sie w tym
> > > przepisie wolowina...
> >
> > A jak chcesz zrobić "gulasz" - wieprzowiny żydzi nie jadają a
> > wielbłądów u nas niet. ;-)))
>
> oj, wiem czego nie jadaja Zydzi :)

Oj, chyba nie wiesz.

> ja nie chce gulaszu, ja chce cymes z marchewki i zadne mieso w tym nie
> bedzie mi sie podobalo...

Cymes z marchwi i jabłek.
Utrzyj ok. litra marchwi na drobnych oczkach, dodaj do tego łyżkę
jęczmiennej kaszy i 3/4 szklanki jabłka startego na grubych oczkach, dodaj
3 łyżki masła i podlej 1/2 szklanki wody.
Wsyp na to 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 2 cukru i 1/2 soli.
Wszystko to trzeba wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim, przykryć
i dalej dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz. W razie potrzeby podlewać
wodą i mieszać kilkakrotnie.
Jest to raczej jarzyna a nie danie samo w sobie.
Smacznego.
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Then break some."



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.11 Jerzy
07.11 anna
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6