Data: 2007-01-16 17:02:44
Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mardi 16 janvier 2007 ŕ 12:57:14, dans <eoiemm$qqk$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
> kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
> czasie?
> Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
> tam.
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
Owszem. Cytryny konserwowane w soli (rowniez zasolone i zalane oliwa)
to typowy skladnik kuchni polnocno-afrykanskej. Uzywa sie takich
cytryn jako dodatku do potraw miesnych, do tajine, itd.
Nie rozni sie to specjalnie od pikli angielskich czy chutney
indyjskich : owoce na ostro lub na slono jako dodatek do potraw.
Ewcia
--
Niesz
|