Data: 2007-08-24 00:56:51
Temat: Re: czarna rzepa-jak spożytkować?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 23 Aug 2007 19:59:53 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>
>"Joanna KK" <k...@N...gazeta.pl> wrote in message
>news:fakdts$31j$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Nasiałam w ogródku pełno czarnej rzepy, nie nadaje sie do bezpośredniego
>> spozycia, bo piekąca jest bardzo, i mam teraz problem.
>>
>> Jakie pyszności mozna zrobić z tego warzywa(?) ?
>
>Utrzeć na tarce - do chleba z masłem, do past twarogowych, zamiast chrzanu.
>Na chleb można też kłaść w cienkich plasterkach, jak normalną rzodkiewkę.
Czarna rzepe??? To trzeba naprawde w punkt wyczuc moment zbioru,
czarna rzepa niestety szybko twardnieje do stanu w ktorym bez utarcia
na tarce jest niezjadliwa - rownie dobrze jak ciut stara czarna rzepe
w plasterkach mozna jesc kolek sosnowy w plasterkach...
>Sok do wcierania w głowę - wspaniale działa na włosy - porównywalnie do
>oleju rycynowego.
A w ogole to jeden z najskuteczniejszych srodkow zolciopednych - nic
tak dobrze na watrobe nie robi jak czarna rzepa.
--
Darek
|