Data: 2004-11-08 18:19:28
Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cmnj53$ms8$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
> > >>>>Francuzi fasolki po bretonsku nie znaja.
> > >>>Władysław twierdzi inaczej. Podważasz jego zdanie?
> > >>A gdzie on to twierdzi ?
> > > Trzy wiadomości wcześniej.
> > Nic takiego nie widze, mozesz podac cytat ?
>
> Pewnie o to Waldkowi się rozchodzi:
> cyt.: Po bretońsku to jednak z fasolą bretońską zwaną u nas jasiem.
>
> :-)))
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się we
Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana. Stąd się wzięła nasza
"fasolka po bretońsku". Francuzi oczywiście znają też wile sposobów
przyrządzania fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
także z dodatkiem wędzonki. Natomiastrzepis na "Haricots blancs a la
bretonne" podawałem tu:
<http://tinylink.com/?qc57ZBEyFz>
Władysław
|