Data: 2004-11-08 18:59:28
Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się
we
> Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
> jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana.
> Stąd się wzięła nasza "fasolka po bretońsku".
>Francuzi oczywiście znają też wile sposobów przyrządzania
> fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
> także z dodatkiem wędzonki. [...]
Czy "a la bretonne" = "Po bretońsku", jeśli tak to w sieci jest tylko
jeden przepis podany przez ciebie.
Więcej można znaleźć na stronach anglo języcznych ale nikt tego nie
nazywa "a la bretonne" czy też podobnie. Natomiast przepisy jako żywo
przypominają nasze sposoby robienia fasoli i sadzę, że
najprawdopodobniej przyszły do nas wraz z fasolą. Tyle, ze zamiast
kiełbasy jest najczęsciej mięso, głównie baranina. Pytanie kto ma prawa
do przepisu "po bretońsku".
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.789 / Virus Database: 534 - Release Date: 04-11-07
|