Data: 2011-02-22 11:18:38
Temat: Re: czosnek - jak rozpoznać
Od: Wojtek Borczyk <b...@m...astro.amu.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 21 Feb 2011, "ALex M.I.D. dept. (Jarosław Ignatowski)" wrote:
>> Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty
>> itp jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda
>> może i skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla
>
> Sterylizacja czosnku w cyklotronie???
W cyklotronie to raczej nie, bo taki czosnek musiałby wtedy "trochę"
więcej kosztować ;-) Sterylizację żywności przeprowadza sie albo twardymi
promieniami gamma, emitowanymi przez rozmaite izotopy promieniotwórcze
(np. 60 Co), albo promieniami X wytwarzanymi przez wysokonapięciowe lampy
rentgenowskie. I w jednym i w drugim przypadku żadne izotopy
promieniotwórcze ani nie przedostają się do żywności, ani nie powstają w
niej w wyniku napromieniowania, więc po zakończeniu tej czynnosci żywność
nie ma prawa wykazywać jakiejkolwiek radioaktywności.
> To jakim cudem taki czosnek mi kiełkuje?
Albo nie był w ogóle napromieniowany, albo za małą dawkę w jego przypadku
zastosowano? ;-)
Pozdrawiam :)
W.
|