Data: 2005-05-20 11:08:18
Temat: Re: czy dodatki do ...............
Od: "Martka" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d6k9or$3ob$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Marto, podaj proszę przepis albo choć linka do półrazowego ciasta,
prosze...
>
przepis jako taki nie istnieje :) tzn w fazie eksperymentow ciagle. po
prostu w moim standardowym ciescie na pizze zastepuje czesc maki zwyklej
razowa. ciasto robie z 3 szkl maki, 2.5 deko drozdzy, szklanki (mniej
wiecej, zalezy od wilgotnosci maki) cieplej wody, lyzeczki soli i lyzki
oliwy. ciasto po wyrobieniu zostawiam do wyrosniecia, pozniej rozciagam na
blasze , obkladam i do piekarnika. z moich doswiadczen wynika, ze razowej
maki nie moze byc wiecej niz szklanka, bo ciasto bedzie twarde i ciezko
wyrasta. eksperymentowalam z razowa pszenna, orkiszowa i zytnia - z ta
ostatnia pizza jest taka, hmmmm, rustykalna :) teraz korci mnie zrobienie
pizzy na zakwasie, bo szaleje z wypiekaniem chlebow takowych wlasnie....
--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
|