Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Grzegorz Mucha <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa
Date: Fri, 28 May 2004 09:33:27 +0200
Organization: M.O.S.T
Lines: 27
Message-ID: <1...@4...net>
References: <c945ih$2uf$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<3...@n...onet.pl>
<2...@n...onet.pl>
<2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: at.kernel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1085729685 31396 213.134.170.217 (28 May 2004 07:34:45
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 May 2004 07:34:45 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203282
Ukryj nagłówki
Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie 28 May 2004 06:02:37 GMT w imieniu grupy
trzymajacej wladze Wladyslaw Los i mowi:
> Właśnie mi przyszło do głowy, że być może w mikrofalówce da się świetnie
> przyrządzić małe suflety. Ogrzewane w całej objętości i w mniejszej
> temperaturze niż w piekarniku powinny prędzej się ustabilizować i mieć
> mniejszą tendencję do opadania. Może jednak coś przeoczyłem. Ktoś
> próbował? Jeżeli nie, to przy najbliższym przypływie energii
> przeprowadzę eksperyment.
Ja próbowałem - w mikrofali z termoobiegiem. Nie mam porównania ze zwykłym
piekarnikiem, ale mnie za pierwszym razem wyszły całkiem dobrze. Zresztą
ogólnie takie 'wilgotne' rzeczy wychodzą bardzo dobre - zapiekanka
ziemniaczana, różniste na bazie np. ryżu. No i w sumie pieczenie mięsa w
takim zestawie też jest niegłupie - termoobieg pozwala mięsu rzeczywiście
upiec się, a mikrofale przyspieszają nieco ten proces. Aha - bardzo dobrze
wychodzą ryby, tym razem na połączeniu grill+mikrofale (ew.
termoobieg+mikrofale dla kombinacji typu ryba zapiekana z warzywami). Taki
łosoś z grilla w mikrofali to bardzo przyjemna rzecz jest.
A co do szkodliwości mikrofali - owszem, może gorsze to niż gotowanie na
parze, ale niezłe jest to, że praktycznie nie daje się soli do potraw-bo
mają wystarczająco wyraźny smak, oszczędza się masła, a taka na przykład
cebulka uduszona na maśle w kuchence mikrofalowej ma, wg mnie, znacznie
przyjemniejszy, bardziej słodki smak.
mucher
|