Data: 2006-11-05 13:53:02
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "rympal" <r...@w...pl§>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
> pieczenia ciasta użyć sody?
> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
> proszku do pieczenia)?
>
>
teoretycznie mozna
ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
CO2
moze to byc ocet, kwasne wino, jakis slaby kwas (oczywiscie nie mam na mysli
solnego, azotowego czy fosforowego) np. moze to byc kwasek cytrynowy lub
jablkowy. Z kwasnym mlekiem, maslanka, kefirem tez pewnie sie uda...
Nie wiem jak bedzie smakowalo takie ciasto ale otwiera sie tu pole do
ciekawych eksperymentow kulinarno-chemicznych...
rym
|