Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy podczas kiszenia żuru należy : Re: czy podczas kiszenia żuru należy :

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: czy podczas kiszenia żuru należy :

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Date: Tue, 19 Sep 2006 14:43:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eeoorc$h2r$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eeohde$2c7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abby113.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158669997 17499 83.6.214.113 (19 Sep 2006 12:46:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2006 12:46:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0637-2, 2006-09-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278331
Ukryj nagłówki


"ABC" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:eeohde$2c7$1@news.onet.pl...
> 1. Jak nastawię żur do ukiszenia, czy należy go co jakiś czas mieszać ,
> czy nie mieszać ?

Można, a nawet trzeba - zakisa równomiernie,

> 2. Czy jak się wytworzy jakaś piana na powierzchni, należy ją zebrać czy
> pozostawić ?

Przed zlaniem na sitko zebrać.

> 3. Może jeszcze jakieś PRAKTYCZNE rady, bo to moje pierwsze kiszenie

Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do żuru.
Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur. Na wodzie lub
rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle że wcześniej do wody
wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 pieprzu czarnego, liść laurowy,
1-2 grzybki suszone lekko posolić i nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy się zagotują
(grzybki trzeba trochę pogotować) wlać przecedzony przez sitko żur.
Zagotować mieszając, aby nie wykipiał. Wsypać majeranek i czosnek z praski
(1-2 ząbki). Wlać słoninę zesmażoną na skwarki.
Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo, twaróg
biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki chrzanu.
Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną kwasowość,
gdy się trafi.
Opcje:
1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na końcu
pokrojoną w talarki.
2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w kawałeczki)
zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo - będzie zalewajka.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.09 Marsjasz
19.09 ABC
19.09 ABC
19.09 Marsjasz
19.09 Marsjasz
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?