Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Date: Tue, 19 Sep 2006 14:43:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eeoorc$h2r$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eeohde$2c7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abby113.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158669997 17499 83.6.214.113 (19 Sep 2006 12:46:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2006 12:46:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0637-2, 2006-09-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278331
Ukryj nagłówki
"ABC" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:eeohde$2c7$1@news.onet.pl...
> 1. Jak nastawię żur do ukiszenia, czy należy go co jakiś czas mieszać ,
> czy nie mieszać ?
Można, a nawet trzeba - zakisa równomiernie,
> 2. Czy jak się wytworzy jakaś piana na powierzchni, należy ją zebrać czy
> pozostawić ?
Przed zlaniem na sitko zebrać.
> 3. Może jeszcze jakieś PRAKTYCZNE rady, bo to moje pierwsze kiszenie
Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do żuru.
Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur. Na wodzie lub
rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle że wcześniej do wody
wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 pieprzu czarnego, liść laurowy,
1-2 grzybki suszone lekko posolić i nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy się zagotują
(grzybki trzeba trochę pogotować) wlać przecedzony przez sitko żur.
Zagotować mieszając, aby nie wykipiał. Wsypać majeranek i czosnek z praski
(1-2 ząbki). Wlać słoninę zesmażoną na skwarki.
Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo, twaróg
biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki chrzanu.
Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną kwasowość,
gdy się trafi.
Opcje:
1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na końcu
pokrojoną w talarki.
2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w kawałeczki)
zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo - będzie zalewajka.
|