Data: 2006-09-19 14:50:20
Temat: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Od: "ABC" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do żuru.
>> Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur. Na wodzie
>> lub rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle że wcześniej
>> do wody wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 pieprzu czarnego, liść
>> laurowy, 1-2 grzybki suszone lekko posolić i nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy
>> się zagotują (grzybki trzeba trochę pogotować) wlać przecedzony przez
>> sitko żur. Zagotować mieszając, aby nie wykipiał. Wsypać majeranek i
>> czosnek z praski (1-2 ząbki). Wlać słoninę zesmażoną na skwarki.
>> Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo,
>> twaróg biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki
>> chrzanu.
>> Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną
>> kwasowość, gdy się trafi.
>> Opcje:
>> 1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na
>> końcu pokrojoną w talarki.
>> 2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w kawałeczki)
>> zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo - będzie
>> zalewajka.
>
> ja jeszcze dodaje pare lyzeczek ostrego chrzanu...
też słyszałem o tym, ale jaki ma to być chrzan, świeży starty czy taki ze
słoika
--
Andrzej
|