Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "ABC" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy podczas kiszenia żuru należy :
Date: Tue, 19 Sep 2006 16:50:20 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 34
Message-ID: <eep03q$nj9$1@news.onet.pl>
References: <eeohde$2c7$1@news.onet.pl> <eeoorc$h2r$1@nemesis.news.tpi.pl>
<eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rd.ists.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1158677434 24169 87.239.216.23 (19 Sep 2006 14:50:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2006 14:50:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: 3OeRT6o6uDaHBYaBfGQsd/JZDVjEvX/P
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278349
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eeorv0$l3v$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Próbować za każdym razem czystą łyżką, aby ślina nie dostała się do żuru.
>> Gdy już kwaśny, o zapachu kwaśnego mleka - można gotować żur. Na wodzie
>> lub rosole, np. woda 2/3 objętości, 1/3 objetości żur. Tyle że wcześniej
>> do wody wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 pieprzu czarnego, liść
>> laurowy, 1-2 grzybki suszone lekko posolić i nalać 2-3 łyżki oleju. Gdy
>> się zagotują (grzybki trzeba trochę pogotować) wlać przecedzony przez
>> sitko żur. Zagotować mieszając, aby nie wykipiał. Wsypać majeranek i
>> czosnek z praski (1-2 ząbki). Wlać słoninę zesmażoną na skwarki.
>> Można dodać boczek wędzony i kiełbasę, na talerz - jajko na twardo,
>> twaróg biały i mięso gotowane (jeżeli żurek jest na rosole), wiórki
>> chrzanu.
>> Można dać śmietanę, którą (słodką) też regulujemy nadmierną
>> kwasowość, gdy się trafi.
>> Opcje:
>> 1) - można gotować na wywarze z białej kiełbasy dodając ją do żuru na
>> końcu pokrojoną w talarki.
>> 2) zupę ziemniaczaną ugotowaną na dudkach (płucka pokrojone w kawałeczki)
>> zalać surowym żurkiem - majeranek i czosnek obowiązkowo - będzie
>> zalewajka.
>
> ja jeszcze dodaje pare lyzeczek ostrego chrzanu...
też słyszałem o tym, ale jaki ma to być chrzan, świeży starty czy taki ze
słoika
--
Andrzej
|