Data: 2011-09-22 14:25:13
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>
>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>
> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
- jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne "kompozycje". Do
tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
nieco słabsza:)
|