Data: 2011-09-22 14:30:59
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 22 Sep 2011 14:25:13 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>>
>>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>>
>> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
>> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
> Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
> - jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne "kompozycje". Do
> tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
> wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
> nieco słabsza:)
30-50 to ja robię JEDNEGO rodzaju dżemu czy innego przetworu :-)
--
XL
|