Data: 2002-06-17 15:00:37
Temat: Re: dashi
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> juz wiem co to.
> przepis i opis jest tu:
> http://www.epicurious.com/run/recipe/view?id=103280
> przy okazji maja tam m.in. naprawde fajny slownik!
>
> a wiec dashi to delikatny "bulion" uzywany w kuchni japonskiej.
> robiony z brazowych glonow (konbu), wody i platkow tunczyka suszonego.
> czyli nic dla mnie ;)
chyba możesz zrobić oszukane, bez ryby. Jak w mojej mądrej książce piszą,
takie bardzo dobre dashi robi się wrzucając rybę (nieparzysta liczba
płatków) do zimnej wody i gotuje się, ale zanim zacznie wrzeć, wyławia się
rybę. Nie sądzę, że tak dużo aromatu pochodzi od ryby, glony pewnie
wystarczą.
Waldek
|