Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-
spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net
!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dawnakuchnia-wielkanoc
References: <3...@p...onet.pl> <3...@w...net>
<a6t48g$lob$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@w...net>
<a6tkrv$n1r$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@w...net>
<3...@w...net> <a6vvsg$9pc$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@w...net> <a70bab$k31$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@w...net> <a70gaa$112$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 34
Date: Sat, 16 Mar 2002 14:43:09 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1016318587 4.33.132.12 (Sat, 16 Mar 2002 14:43:07 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Mar 2002 14:43:07 PST
Organization: None
X-Received-Date: Sat, 16 Mar 2002 14:43:07 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100518
Ukryj nagłówki
Bozena wrote:
> Czy ten chleb z piwem to jakos inaczej smakuje? Jestem strasznie ciekawa
OK, ide odkroic kawalek, i opisze wrazenia....
...Nie wyczuwa sie smaku piwa osobno, ale jest to drozdzowo smakujacy chleb, ma
taki "domowy smak", jest dosc slodki, chrupka skorka i dosc mokry, nie kruszacy
sie srodek, ale bardzo smaczny. Na przyklad dobry bylby do zupy cebulowej, albo
do zurku, albo do fasoli, albo do wymazywania sosu ...mniam, juz 3 kawalki
zjadlam z maslem. Z miodem tez bylby dobry, ale trzeba go zjesc tego samego
dnia.
Chleb na piwie, 16 marca 2002
150 ml ciemnego piwa
2 paczki suchych drozdzy - 14 gr
maka pszenna
2 lyzki oliwy extra virgin
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kminku
Drozdze wysypac na cieple piwo, dodac pol szklanki maki, wymieszac i odstawic
na 10 minut. Jesli spuchniete, dodac oliwe, sol, kminek i tyle maki, ile
wejdzie, wyrabiajac na miekkie, elastyczne, nie klejace sie ciasto. Odstawic do
urosniecia pod przykryciem, gdy podwojone, wygniesc powietrze, i znow zostawic
do urosniecia. Delikatnie wyjac z miski i uformowac podluzny bochenek
podwijajac brzegi ciasta pod spod. Wysmarowac caly bochenek obficie maka i
umiescic na blasze wysmarowanej oliwa. Naciac trzy skosne naciecia 1 cm
glebokosci i odstawic do wyrosniecia na poltorej godziny w cieplym miejscu.
Rozgrzac piec do 260C/500F, wsunac chleb do pieca, wrzucic na dno pieca kilka
kostek lodu i zamknac. Po 20 minutach popukac, jesli brzmi glucho, sprawdzic
chleb patyczkiem, odstawic na kratki do wystygniecia. Nadmiar maki zetrzec
sciereczka. Mozna jesc cieply.
Magdalena Bassett
|