Data: 2002-03-16 22:43:09
Temat: Re: dawnakuchnia-wielkanoc
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bozena wrote:
> Czy ten chleb z piwem to jakos inaczej smakuje? Jestem strasznie ciekawa
OK, ide odkroic kawalek, i opisze wrazenia....
...Nie wyczuwa sie smaku piwa osobno, ale jest to drozdzowo smakujacy chleb, ma
taki "domowy smak", jest dosc slodki, chrupka skorka i dosc mokry, nie kruszacy
sie srodek, ale bardzo smaczny. Na przyklad dobry bylby do zupy cebulowej, albo
do zurku, albo do fasoli, albo do wymazywania sosu ...mniam, juz 3 kawalki
zjadlam z maslem. Z miodem tez bylby dobry, ale trzeba go zjesc tego samego
dnia.
Chleb na piwie, 16 marca 2002
150 ml ciemnego piwa
2 paczki suchych drozdzy - 14 gr
maka pszenna
2 lyzki oliwy extra virgin
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kminku
Drozdze wysypac na cieple piwo, dodac pol szklanki maki, wymieszac i odstawic
na 10 minut. Jesli spuchniete, dodac oliwe, sol, kminek i tyle maki, ile
wejdzie, wyrabiajac na miekkie, elastyczne, nie klejace sie ciasto. Odstawic do
urosniecia pod przykryciem, gdy podwojone, wygniesc powietrze, i znow zostawic
do urosniecia. Delikatnie wyjac z miski i uformowac podluzny bochenek
podwijajac brzegi ciasta pod spod. Wysmarowac caly bochenek obficie maka i
umiescic na blasze wysmarowanej oliwa. Naciac trzy skosne naciecia 1 cm
glebokosci i odstawic do wyrosniecia na poltorej godziny w cieplym miejscu.
Rozgrzac piec do 260C/500F, wsunac chleb do pieca, wrzucic na dno pieca kilka
kostek lodu i zamknac. Po 20 minutach popukac, jesli brzmi glucho, sprawdzic
chleb patyczkiem, odstawic na kratki do wystygniecia. Nadmiar maki zetrzec
sciereczka. Mozna jesc cieply.
Magdalena Bassett
|