Data: 2002-04-18 03:28:23
Temat: Re: dereniowka
Od: "slav" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dereniówka.
Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi owocami derenia i
zalać spirytusem 70° tak, by były przykryte. Naczynie szczelnie zakorkować
i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu. Spirytus zlać i
przechować. Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru.
Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez
miesiąc w cieple. Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.
"Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
news:a9j4h7$cnn$04$1@news.t-online.com...
>
> "slav" <s...@s...ca> schrieb im Newsbeitrag
> news:cN4v8.8817$5J3.1597047@news20.bellglobal.com...
> >
> > "Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
> > news:a9ghtl$5gq$06$1@news.t-online.com...
> > > Slawek!!!:-)
> > > Tez buzi:-)
> > > Irek
> > >
> >
> > A z co mnie buzi ???
> >
> > Slav
> >
> Nie Tobie. Ciebie jeszcze nie bylo. Januszowi. A ja juz jestes, to daj
komu
> chcesz. I przepis na dereniowke.
>
> Irek
>
|