Data: 2001-12-30 20:14:26
Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: <n...@m...ch>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 30, 2001 8:46 PM
Subject: Re: dipy do chinskiego fondue
> To ja jeszcze grzecznie poprosze o przepis na dip morelowy z imbirem i
cebulowy
> z rodzynkami:)))))
>
> Kalinka
> > >
dip morelowy
500 g moreli (chyba moglyby byc jakies z puszki)
200 g szalotki
maly kawalek imbiru
100 ml octu winnego
75 g brazowego curku
2 gozdziki
1 listek laurowy
pieprz
Morele obrac ze skorki, wypestkowac i pokroic na male kawalki. Szalotke i
imbir oczyscic i posiekac.Owoce, szalotke i imbir dusic 45 min razem z
przyprawami. Usunac gozdziki i listek laurowy. Sos doprawic pieprzem.
Podawac wystudzony
Sos cebulowy z rodzynkami
200 g cebuli
2 lyzki oleju
2 lyzki brazowego cukru
100 ml octu winnego
2 lyzki rodzynkow
sol
bialy pieprz
Cebule oczyscic, pokroic w duza kostke. Rozgrzac olej i zeszklic na nim
cebule, dodac cukier i skarmelizowac. Wlac ocet winny, dodac rodzynki.
Calosc dusic, az cebula bedzie miekka. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem
i podawac wystudzony.
Osobiscie podobaja mi sie nastepujace dipy:
Ananasowy z curry
2 plastry ananasa z puszki
150 ml jogurtu naturalnego
100 g smietany kremowki
curry
sol
bialy pieprz
natka
Ananasa osaczasz z zalewy, kroisz w kostke. Jogurt mieszasz ze smietana,
doprawiasz curry, sola i pieprzem. Nastepnie dodajesz ananasa. Natke
pluczesz, osaczasz, odrywasz listki od galazek, kilka odkladasz do
dekoracji, reszte siekasz i dodajesz do dipu.
pomidory z pieprzem
500 gpomidorow
1 zabek czosnku
1 lyzka oleju
1 lyzka cukru
sol i pieprz
2 lyzeczki marynowanego zielonego pieprzu
Pomidory kroisz w kostke (jak z puszki to nie trzeba). Czosnek siekasz i
doprowadzasz do zeszklenia na oleju, dodajesz pomidory, cukier i dusisz do
powstania gladkiego sosu, dodajesz pieprz, mieszasz i podajesz wystudzony.
majonez z mango
1 mango
1 cebula
1 lyzeczka oleju
szczypta curry
pieprz cayenne
sol
200 g majonezu
kilka listkow melisy (opcjonalnie)
Mango obierasz, przekrawasz na pol, usuwasz pestke i kroisz w kostke. Cebule
siekasz w kostke i podsmazasz na oleju do zeszklenia. Dodajesz mango i
gotujesz tak dlugo, az powstanie gladki sos. Doprawiasz curry, cayenne i
sola i studzisz. Po wystudzeniu laczysz z majonezem.
Mam nadzieje, ze sie przyda :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|