Data: 2007-10-18 21:21:51
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: Romer <f...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Co akurat pozwala na doskonaly rosol, zauwaz :) Najlepszy rosol jest
> wlasnie z zamrozonego miesa rozmrazanego > gotowanego na malutkim
> ogniu.
Pierwsze słysze że najlepeszy-najlepszy rosół powinien być z
zamrożonego mięsa.
Jeszcze nigdzie nie spotkałem takiego się z takim stwierdzenen i z
taka recepturą
Jednym z lepszych wywarów/rosłołów podawanych w restauracjach jest
Consomme a najlepiej double Consomme
i nie spotkałem się z recepturą z mrożonym mięsem. Owszem by spowolnić
proces gotowania dodaje się kruszony lód ale nie zamrożone mięso!
> wg moich obserwacji mieso powinno być rozmrażane jak najwolniej (chyba)
>ale dlaczego?
Nie do konca chodzi o to by było rozmrażane wolno ale raczej o to by
nie było drastycznej różnicy temperatur między produktem a otoczeniem.
Aby osiągnąć taki układ potrzebyjemy właśnie czasu. Ale można te
procesy przyspieszać (przemysłowo) np.: po przez mikrofale i to
również jest prawidłowe rozmrażnaie ale w krótszym czasie.
Takie rozmrażanie zapobiega utracie masy produktu - tzn są miejsze
wycieki.
Roman
|