Data: 2006-03-14 12:19:11
Temat: Re: do Ślązaków
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jędrek napisał(a):
> Proszę podać śląski przepis na "modrą kapustę" , wiem że na Śląsku jest
> bardzo popularna :)
Widzę, że nikt cię nadal nie wyprowadza z błędu:
cyt.
"Modra kapusta - określenie czerwonej kapusty głowiastej oraz bazującego
na niej dania wielkopolskiego. Jest to gotowana kapusta czerwona z
dodatkiem jabłek (najlepiej winnych), cebuli oraz rodzynek, goździków i
niewielkiej ilości masła lub smalcu. Kapusta przyprawiona jest cukrem i
solą a po ugotowaniu, dodatkowo octem. Wraz z pyzami drożdżowymi i
kaczką pieczoną z jabłkami stanowi element jednego z najbardziej
wielkopolskich zestawów uroczystego obiadu.
Modra kapusta (wł. modro kapusta) jest również znana na Śląsku. W
przeciwieństwie do znaczenia wielkopolskiego jest ona gwarowym zwrotem
określającym jedynie czerwoną kapustę, a nie danie. Tradycyjnie jest ona
spożywana z roladą oraz kluskami śląskimi."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Modra_kapusta
pozdr. Jerzy
|