Data: 2003-09-29 23:12:46
Temat: Re: do czego można dodać owoce morza?
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wczoraj zrobilam tak:
1 cebule na 4-5 lyzkach oleju, zeszklc
dodac do tego kubek/szklanke ryzu - lekko podsmazyc az ryz sie lekko wybieli
rozpuscic na boku 1 kostke rosolowa (chyba, ze masz jakis rosol pod reka to
lepiej jego uzyc) lub rewelacyjnie tu pasuje rosolek o smaku rybnym
na patelnie wlac plyn ,zamieszac, zmniejszyc ogien aby ryz nuie za bardzo
bulgotal, bo sie latwo przypala.
na tym etapie mozna dodac pokrojona w kostke marchew i za 10 min mrozony
groszek
trzeba podlewac woda, bo ryz oczywiscie wchlania plyn - tak 1,5 objetosci
ryzu co najmniej
pod koniec dosolic lekko do smaku + pieprz
mozna dodac kukurydze z puszki i w tym samym czasie mrozone krewetki -
potrzebuja tak na moj gust 10 min w goracym ryzu
na stole juz posypac ostrym serem - u nas byl parmezan
na kolacje jeszcze diaciakom odgrzalam i przemycilam jajko - jak podgrzewalam
risotto na patelni to dodalam jajo i zanim wszystko bylo odpowiednio cieple
ta jajo sie scielo
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|