Data: 2004-06-12 14:13:58
Temat: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Od: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:04c1.00000099.40cadfae@newsgate.onet.pl...
> temacie alkohol, postanowiłam to zmienić! Poproszę o przepis na
orzechówkę.
> Znam tylko przepis na "orzechówkę" jako lekarstwo na dobre trawienie,
> zamiast "Ranigast"u, ale to się pije łyżką -(((.
> Pozdrawiam Areta
obawiam sie ze na moja orzechowke (wczoraj napoczelam mimo antybiotyku-
pycha) trudno przepis podac.
wzielam ze 20 orzechow mlodych (zbieranych pod koniech czerwca) umylam,
pokroilam na osemki zalalam spirytusem (0,5 litra). to w zamknietym sloiku
tzrymalam 4 tygodnie, pozniej plyn odlalam porzechy zasypalam cukrem okolo
40 dag i stalo to az sie cukier rozpuscil( a poniewaz mi cukier zniknac nie
chcial to po 3 tygodniach zalalam szklanka przegotowanej wody wystudzonej) i
wszystko przefiltrowalam do poprzednio odlanego nalewu. Zostawilam to na
rok.
Na Boze Narodzenie plyn mial kolor zielony, smierdziala chlorofilem i po
spozyciu ok 10 ml w ciagu 5 min wywolywal silne wymioty (sprawdzalam na
mezu). Teraz 11 mies po zrobieniu- kolor orzechowy, pachnie orzechami,
smakuje tez, chociaz moze troche za slodkie.
Przepis to zaden jak widzisz, bo z kilku przepisow zrobilam na raz. Ale
zyje, nie otrulam sie:-)
przepis na slodka nalewke z orzechow wloskich podawala Agata Solon i jej bym
zaufala :
Ta nalewka jest dosc slodka, wiec nie wiem czy o taka Ci chodzilo, bo jezeli
do celow leczniczych na brzuszek to chyba powinna byc wytrawna).
20 zielonych orzechow, 2 gozdziki, 1 laska cynamonu, 3/4 l spirytusu, 350g
cukru, 3/4 l wody.
Zebrane w koncu czerwca orzechy posiekac (teraz trzeba bedzie chyba obrac
troche grubawa juz skore), wlozyc do karafki, dodac przyprawy, zalac
spirytusem i zakorkowac. Trzymac 3-4 tygodnie na sloncu, przefiltrowac.
Zagotowac cukier z woda, wymieszac z nalewka, napelnic butelki, zostawic do
zimy do naciagniecia. Klasyczny przepis jest bez przypraw.
Agata Solon, naturalna
ewa
|