Data: 2004-06-12 14:25:02
Temat: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Od: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:005901c44fea$88144d70$19861ed9@homeb60zjvrlf5..
.
> ----- Original Message -----
> From: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
>
>
> Interesowalby mnie przepis na ten pieprz i na te gruszki...
> to naprawde moze byc ciekawe..
> Barbara
Pieprzowka antkowka
1 l czystej wodki(45%)
1 lyzka cukru
20 ziaren czarnego pieprzu
Do wodki dodac ziarna pieprzu, zakorkowac, odstawic na 2 tygodnie.
Nastepnie zlac zlac plyn znad pieprzu, dodac cukier rozpuszczony w
niewielkiej ilosci wody i ewentualnie lyzke karmelu (jesli zalezy nam na
zlocistym kolorze trunku), wymieszac. Przelac do czystej wyparzonej butelki,
odstawic na 3 dni, po tym nalewka gotowa jest do spozycia.
Polskie lato
1kg aromatycznych nie przejrzalych gruszek
1,25l spirytusu(95%)
75dag cukru
0,5 laski wanilii
sok i skorka z 0,5 cytryny
0,5 szklanki brandy
3 szklanki zrodlanej wody
gruszki drobno pokroic albo utrzec na tarce z duzymi otworami, przelozyc do
wyparzonego duzego sloja, dodac drobno pokrojona wanilie, sok i cienko
skrojona skorke z wymytej cytryny.Zalac spirytusem, zamknac, odstawic na 10
dni w chlodne miejsce- co drugi dzien energicznie potrzasac slojem.Nastepnie
przecedzic a owoce zalac szklanka goracej wody, zostawic na noc a nastepnego
dnia przefiltrowac i dodac do nalewki- ewentualnie uzupelnic woda do
objetosci 2 litrow. Cukier rozpuscic w wodzie, ostudzic do tem ppokojowej,
wymieszac z brandy i nalewka. Przelac do sloja lub gasiaora
(wyparzonego).Odstawic min na 2-3 miesiace. Po uplywie tego czasu
przefiltrowac przez filtr do kawy i rozlac do butelek.
obydwa przepisy z ksiazki "Nalewki, likiery i wina domowe" Malgorzaty
Caprari.
ewa
|