Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Date: Sat, 12 Jun 2004 16:25:02 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 47
Message-ID: <caf3nu$mjc$1@korweta.task.gda.pl>
References: <cacgdk$jag$1@news.onet.pl> <cacqrj$7tt$1@korweta.task.gda.pl>
<cacr4u$nfp$1@news.onet.pl> <cacsvf$ido$1@korweta.task.gda.pl>
<005901c44fea$88144d70$19861ed9@homeb60zjvrlf5>
NNTP-Posting-Host: bol102.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1087050303 23148 83.29.27.102 (12 Jun 2004 14:25:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Jun 2004 14:25:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204518
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:005901c44fea$88144d70$19861ed9@homeb60zjvrlf5..
.
> ----- Original Message -----
> From: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
>
>
> Interesowalby mnie przepis na ten pieprz i na te gruszki...
> to naprawde moze byc ciekawe..
> Barbara
Pieprzowka antkowka
1 l czystej wodki(45%)
1 lyzka cukru
20 ziaren czarnego pieprzu
Do wodki dodac ziarna pieprzu, zakorkowac, odstawic na 2 tygodnie.
Nastepnie zlac zlac plyn znad pieprzu, dodac cukier rozpuszczony w
niewielkiej ilosci wody i ewentualnie lyzke karmelu (jesli zalezy nam na
zlocistym kolorze trunku), wymieszac. Przelac do czystej wyparzonej butelki,
odstawic na 3 dni, po tym nalewka gotowa jest do spozycia.
Polskie lato
1kg aromatycznych nie przejrzalych gruszek
1,25l spirytusu(95%)
75dag cukru
0,5 laski wanilii
sok i skorka z 0,5 cytryny
0,5 szklanki brandy
3 szklanki zrodlanej wody
gruszki drobno pokroic albo utrzec na tarce z duzymi otworami, przelozyc do
wyparzonego duzego sloja, dodac drobno pokrojona wanilie, sok i cienko
skrojona skorke z wymytej cytryny.Zalac spirytusem, zamknac, odstawic na 10
dni w chlodne miejsce- co drugi dzien energicznie potrzasac slojem.Nastepnie
przecedzic a owoce zalac szklanka goracej wody, zostawic na noc a nastepnego
dnia przefiltrowac i dodac do nalewki- ewentualnie uzupelnic woda do
objetosci 2 litrow. Cukier rozpuscic w wodzie, ostudzic do tem ppokojowej,
wymieszac z brandy i nalewka. Przelac do sloja lub gasiaora
(wyparzonego).Odstawic min na 2-3 miesiace. Po uplywie tego czasu
przefiltrowac przez filtr do kawy i rozlac do butelek.
obydwa przepisy z ksiazki "Nalewki, likiery i wina domowe" Malgorzaty
Caprari.
ewa
|