« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-23 18:41:00
Temat: dobry sernikuwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare razy
w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i puszysty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-23 22:35:19
Temat: Re: dobry sernik
Użytkownik "femme" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare
razy
> w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
> doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i
puszysty.
znam tylko jeden przepis ktory mi zawsze slicznie wychodzi i jak tylko
przypadkiem go zrobie to znajomi zazerajac go pytaja o nastepny:))
skladniki: 1.5 kg sera bialego, 60 dk cukru, 1 kostka masla (koniecnie
stopic!), 3 lyzki maki ziemnaczanej, sparzona skorka z 2-3 cytryn, 2 cukry
waniliowe, 10 jajek, bakalie
utrzec cukier z zoltkami, dodac ser, ucierac na gladka mase, potem do dac
stopione maslo, make ziemiaczana, cukry waniliowe wymieszac, na koniec dodac
ubita piane z bialek, skorke starta i bakalie (mozna je obtoczyc w mace coby
nie opadly) wymieszac wszystko.
przygotoweac tortownice (duza o ile dobrze pamiatam), wysmarowac tluszczem
posypac bulka tarta wlac ciasto, wstawic do nagrzanego poiekarika na ok.
godzine. upiec potem wysrtudzicv i zjesc.
pozdraiwam i powodzenia ( mam dzieje ze sie rabnel;am w przepisie)
agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-23 23:27:59
Temat: Re: dobry sernik
"femme" <b...@w...pl> wrote in message
news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare
razy
> w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
> doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i
puszysty.
Ja tylko raz jadłam NAPRAWDĘ dobry sernik - wtedy kiedy przez pomyłkę
wleliśmy do sera 2 razy tyle śmietany ile było w przpisie. Brat za mocno
potrząsnął butelką (jeszcze taką z kapslem) i zamiast odmierzyć przepisową
ilość łyżek wpakował do sera prawie cała butelkę tej śmietany. Sernik był
niezapomniany i niepowtarzalny:))) Niestety, tamtego pierwotnego przepisu
już nie mam - zaginął przy przeprowadzkach:(
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 08:20:44
Temat: Re: dobry sernik
> "femme" <b...@w...pl> wrote in message
> news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
>> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem
>> pare razy w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo
>> suchy. doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry
>> ale i puszysty.
>
Jest kilka przykazan:
- sernika nie mozna piec w zbyt wysokiej temperaturze
- nie wolno go piec dluzej niz 45 minut
- nie nalezy dodawac proszko do pieczenia
- uzyty ser musi byc tlusty i wilgotny [no i nie moze byc kwasny!]
- wilgoc w serze utrzymuja dodane gotowane, przepuszczone przez praske ziemniaki
a jesli jeszcze na koncu zrobi sie poelwe, to wowczas taki sernik dluzej zachowuje
swe wlasciwosci ... ale taki wilgotny, pyszny
sernik ma tendencje do natychmiastowego znikania :-)
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.456 / Virus Database: 256 - Release Date: 2003.02.19
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 10:15:23
Temat: Re: dobry sernik
Użytkownik "femme" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3b4kk$itp$1@szmaragd.futuro.pl...
> uwielbiam sernik puszysty ale nie za suchy taki wilgotny i owszem pare
razy
> w zyciu taki wlasnie jadlam ale mi zawsze wychodzi bardzo suchy.
> doradzcie czego dodac lub nie dodawac zeby sernik byl mokry ale i
puszysty.
>
zrób sernik ze stronki Wkn www.gotowanie.wkl.pl który znajdziesz tam jako
czarno-biały. Wychodzi naprawde świetny, robimy go w domu od lat. Oczywiście
rodzaj sera tez ma znaczenie, wilgotny jest wskazany.
pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 15:39:57
Temat: Re: dobry sernik> zrób sernik ze stronki Wkn www.gotowanie.wkl.pl który znajdziesz tam jako
> czarno-biały. Wychodzi naprawde świetny, robimy go w domu od lat.
Oczywiście
> rodzaj sera tez ma znaczenie, wilgotny jest wskazany.
potwierdzam - NAJLEPSZY SERNIK W MOIM ŻYCIU
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-25 07:03:32
Temat: Re: dobry sernik
>
> potwierdzam - NAJLEPSZY SERNIK W MOIM ŻYCIU
>
> Danka
>
>
A ja się podpisuję pod tym, ten sernik rozpływa się w ustach. Piekłam go
niedawno, a smak i puszystość jego mile mnie zaskoczyło. pyyyyycha :-)
Busia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-25 07:37:39
Temat: Re: dobry sernik
Użytkownik "Busia" <b...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b3f41q$fer$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> >
> > potwierdzam - NAJLEPSZY SERNIK W MOIM ŻYCIU
> >
> > Danka
> >
> >
> A ja się podpisuję pod tym, ten sernik rozpływa się w ustach. Piekłam go
> niedawno, a smak i puszystość jego mile mnie zaskoczyło. pyyyyycha :-)
>
ciesze się :)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |