Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dobry sos do gołąbków
Date: 4 Jun 2004 01:58:24 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 30
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1086307104 21900 213.180.130.18 (3 Jun 2004 23:58:24
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jun 2004 23:58:24 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.233.195.94, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203795
Ukryj nagłówki
> On 3 Jun 2004 20:45:41 +0200, m...@p...onet.pl wrote:
>
> >Witam!
> >Sos robisz na bazie wywaru, w którym duszą się gołąbki. Ja podsmażam na
małej
> >patelni łyżeczkę koncentratu pomidorowego
> [...]
>
> Zbrodniarka!
>
> Koncentrat pomidorowy w sosie do golabkow albo w bigosie sluzy tylko i
> wylacznie zamaskowaniu smaku surowizny. Jest to wynalazek taniej
> gastronomii z okresu PRL-u. Porzadnie ugotowana kapusta sama z siebie
> nabiera wlasciwego smaku - jak sie da na dno garnka pare lisci kapusty
> luzem i dusi golabki na wolnym ogniu az te liscie na dnie sie
> rozgotuja na papke to wlasciwego smaku sos sam z siebie nabierze.
>
> --
> Darek
Nie dodawaj polityki do potraw. Idąc Twoim tropem można też zarzucić zbrodnię
tym, którzy do placków ziemniaczanych dodają mąkę, jajko i upodobniają je do
gumowatych placków z baru mlecznego.
O gustach, w tym również kulinarnych, nie dyskutuje się.
Jeśli zaś chodzi o gołąbki, osobiście wolę najpierw przysmażone, a potem
uduszone we własnym sosie.
Pozdrawiam "gołabkowo".
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|