« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-16 20:37:01
Temat: drożdzowe bułeczki ziołoweŁażą za mną od kilku dni, nie zwracają uwagi na Święta, denerwują i juz
ślinotoku nie mogę opanować...
Przeguglałam grupę, przepisu znależć nie mogę.... pomóżcie!
Znaki charakterystyczne: kulę ciasta dzieliło się na pól, potem znów na pół
i tak dalej, by uzyskać ileśtam kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę otaczało się w oliwie z mnóstwem ziół - prowansalskie, czosnek,
cebula suszona
Układało się dość ciasno jedna na drugiej w formie babkowej - po upieczeniu
warstwa ziół powodowała, że pojedyncze bułeczki się pięknie odrywały.
Jak sobie przypomnę ten aromat w kuchni, to wszystkie swiąteczne specjały
mogą się schować:)
pomóżcie, jestem niemal pewna, że przepis pochodził z grupy, a naprawdę nie
mogę go znaleźć....
pozdrawiam serdecznie, Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-16 21:17:26
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołoweAnnaBlue wrote:
> Łażą za mną od kilku dni, nie zwracają uwagi na Święta, denerwują i juz
> ślinotoku nie mogę opanować...
> Przeguglałam grupę, przepisu znależć nie mogę.... pomóżcie!
> Znaki charakterystyczne: kulę ciasta dzieliło się na pól, potem znów na pół
> i tak dalej, by uzyskać ileśtam kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
> Każdą kulkę otaczało się w oliwie z mnóstwem ziół - prowansalskie, czosnek,
> cebula suszona
> Układało się dość ciasno jedna na drugiej w formie babkowej - po upieczeniu
> warstwa ziół powodowała, że pojedyncze bułeczki się pięknie odrywały.
> Jak sobie przypomnę ten aromat w kuchni, to wszystkie swiąteczne specjały
> mogą się schować:)
>
> pomóżcie, jestem niemal pewna, że przepis pochodził z grupy, a naprawdę nie
> mogę go znaleźć....
>
> pozdrawiam serdecznie, Anna
>
>
Nie pamietam takiego przepisu na grupie, ale wlasciwie podalas go
powyzej. Moze odwazysz sie sama to zrobic? przepis na ciasto chlebowe na
drozdzach, a dalej jak wyzej.
Do dziela, brzmi to smakowicie, zrobie to na obiad dzisiaj jako dodatek
do szynki.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-16 21:45:33
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołowe
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:4442B466.2070704@bluemoonlavender.com...
> Moze odwazysz sie sama to zrobic? przepis na ciasto chlebowe na drozdzach,
> a dalej jak wyzej.
>
problem przede wszystkim w sprawdzonym przepisie drożdzowym.... tamto mi
wychodziło, a jakoś nie za bardzo z drożdzami zaprzyjazniona jestem:)
Aha, tę oliwe się podgrzewało z ziołami - stąd ten zabójczy aromat:)
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-16 21:58:31
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołoweAnnaBlue wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
> wiadomości news:4442B466.2070704@bluemoonlavender.com...
>
>
>>Moze odwazysz sie sama to zrobic? przepis na ciasto chlebowe na drozdzach,
>>a dalej jak wyzej.
>>
>
> problem przede wszystkim w sprawdzonym przepisie drożdzowym.... tamto mi
> wychodziło, a jakoś nie za bardzo z drożdzami zaprzyjazniona jestem:)
>
> Aha, tę oliwe się podgrzewało z ziołami - stąd ten zabójczy aromat:)
>
> Anna
>
>
Ja robie takie buleczki z oliwa i czosnkiem:
2/3 szklanki wody
1 lyzka suchych drozdzy
2-3 szklanki maki (ile wejdzie)
1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
Zrobic zaczyn, gdy ruszy, dodac sol, oliwe, i tyle maki, zeby wyszlo
miekkie elastyczne ciasto. Formowac kulki po pierwszym wyrosnieciu.
Upiec malutkie buleczki wielkosci malej moreli. Gdy upieczone, rozgrzac
na patelni kilka lyzek oliwy, dodac czosnek i podgrzac, az czosnek
zmatowieje. Zdajc z ognia, gdy lekko przestygnie i mozna dotykac
palcami, rolowac gorace buleczki w tej oliwie, ukladac na talerzu w
ksztalcie piramidy.
Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda
jako podstawa do Twojego przepisu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-16 22:34:38
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołowe
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:4442BE07.6000506@bluemoonlavender.com...
>
> Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda jako
> podstawa do Twojego przepisu.
> Magdalena Bassett
Thanks a lot of:)
dobrej nocy:)
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-16 22:54:24
Temat: Re: dro?dzowe bu?eczki zio?owe
Le lundi 17 avril 2006 ? 00:34:38, dans <e1ugtk$g5g$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> U?ytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisa? w
> wiadomo?ci news:4442BE07.6000506@bluemoonlavender.com...
>>
>> Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda jako
>> podstawa do Twojego przepisu.
>> Magdalena Bassett
> Thanks a lot of:)
> dobrej nocy:)
Hmm, u Magdaleny to moze zmierzch zapada :D
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-16 23:12:33
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołoweAnnaBlue wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
> wiadomości news:4442BE07.6000506@bluemoonlavender.com...
>
>>Jest to cos innego, niz to o czym Ty piszesz, ale moze Ci sie przyda jako
>>podstawa do Twojego przepisu.
>>Magdalena Bassett
>
>
> Thanks a lot of:)
> dobrej nocy:)
> Anna
>
>
U mnie dopiero popoludniu - wreszcie slonecznie, choc zimno. Wczesniej
padal grad! Wykopalam korzen chrzanu i zrobilam swiezy do szynki - jest
tak ostry, ze nie da sie go prawie jesc. Zwykle robie chrzan poznym
latem lub na jesieni, nigdy przedtem nie zdazylo mi sie robic go na
wiosne - wydaje sie, ze te wiosenne korzenie sa ostrzejsze. Czy to mozliwe?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-16 23:14:24
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołowe
Le lundi 17 avril 2006 ŕ 01:12:33, dans <4...@b...com> vous
écriviez :
> wydaje sie, ze te wiosenne korzenie sa ostrzejsze. Czy to mozliwe?
Dokladnie tak jak rzodkiewki. Wiosenne sa najostrzejsze.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-17 01:15:57
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołoweEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Le lundi 17 avril 2006 ŕ 01:12:33, dans <4...@b...com>
vous écriviez :
>
>
>>wydaje sie, ze te wiosenne korzenie sa ostrzejsze. Czy to mozliwe?
>
>
> Dokladnie tak jak rzodkiewki. Wiosenne sa najostrzejsze.
>
>
> Ewcia
>
Rzeczywiscie? to jednak mialam racje, ze ostrzejszy, niz zwykle. A czy
wiesz moze, dlaczego? jaki zwiazek powoduje ostrosc i dlaczego na wiosne
go wiecej?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-17 08:15:46
Temat: Re: drożdzowe bułeczki ziołoweMagdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
> Rzeczywiscie? to jednak mialam racje, ze ostrzejszy, niz zwykle. A czy
> wiesz moze, dlaczego? jaki zwiazek powoduje ostrosc i dlaczego na wiosne
> go wiecej?
Tak jak w przypadku wszystkich innych roślin, zwłaszcza ziół, zawartość
olejków eterycznych i substancji smakowych jest największa przed
kwitnieniem. Dlatego w tym czasie należy je zbierać.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |