Data: 2003-11-15 22:46:53
Temat: Re: drożdżowe za twarde - rezultaty wstępne
Od: "Nell" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bp68tb$ri$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Nell" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bp5ktf$50b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > POtrzebuję zrobić ciasto drożdżowe, ale warunek taki, że bez masła (max
1
> > łyżka) i z max 1 żółtkiem.
>
> A z jakiewgo powodu be masla i zoltek? Alergia czy cholesterol? Jezeli to
> pierwsze, to jajka kurze mozna zastapic przepiorczymi. Fakt, ze wyjdzie
> troche drogo.
>
> Agata Solon, naturalna
>
Niestety, żeby to tylko o pieniądze chodziło :/
Jest to związane z wczesnym stanem po operacji usunięcia woreczka żółciowego
no i ostra dieta wg wytycznych. A na mnie spoczywa menu dla chorego, który z
braku sił i umiejętności schudł już 15 kilo :(
Korzystając z rad zaryzykowałam już po raz enty i upiekłam właśnie dwa
"drożdżowe" - jedno z 2 łyżkami oliwy zamiast jaj (wyglądało na suche po
wyrośnięciu, więc przełożyłam konfiturą rozbełtaną z jogurtem naturalnym i
zwinęłam w roladę), drugie z kolei z 1 żółtkiem, za to bez tłuszczu
(upiekłam w formie na babkę i polałam lukrem). Degustacja jutro (imieniny
chorego :))), mam nadzieję że choć jedno będzie zjadliwe :) Chociaż myślę,
że nawet spalony węgielek własnej roboty zostałby przez dziadka wychwalony
;)) Eh, i gdzie tu znaleźć obiektywną opinię? No nic. Dam znać jak poszło.
POzdr i dzieki za rady
Nell
|