From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <csnbz11dc2id$.dlg@markowy.serwer>
Subject: Re: dynia
Date: Tue, 6 Oct 2009 08:55:51 +0200
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
NNTP-Posting-Host: 213.158.199.220
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1254812167 213.158.199.220 (6 Oct 2009 08:56:07 +0200)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324793
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marek" <n...@n...w.pl> napisał w wiadomości
news:csnbz11dc2id$.dlg@markowy.serwer...
> hej
> robiłem curry z jagnięciną i dynią, zostało mi pół dyni (była wielkosci
> piłki do siatkówki). co proponujecie z niej zrobić na ciepło, jako
> samodzielne danie?
> generalnie to troche 'nudne' warzywo (brak wyrazistego smaku) i fajnie
> byłoby żeby 'nabrało rumiencow' w potrawie.
> (Google'a mi nie wyłączyli, ale wolałbym potrawę z rekomendacją
> pl.rec.kuchnia).
> --
> Pozdrawiam,
> Marek
Można zrobić z dyni fajny dodatek do drugiego dania.
Wyszorowaną i wydrążoną dynię, pokroić w gruba kostkę (nie obierać ze
skórki !).
Ułożyć w ceramicznym naczyniu do zapiekania skórką do dołu, można posypać
drobno pokrojonymi orzechami włoskimi, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem
i sporą ilością brązowego cukru (ilości przypraw wg własnego uznania).
Zapiekać ok 15-20 minut w temp. 200st C. (Zapiekać tak długo aż będzie
miękka ale nierozpadająca się). Pycha.
Można zrobić też pyszne ciasto czekoladowo - dyniowe, wklikasz hasło w
Google i znajdziesz odnośniki do przepisu
Pozdrawiam
Monika
|