Data: 2009-10-06 08:20:50
Temat: [przepis] Re: dynia
Od: "gdaMa" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
*### LONGUS ###*! Zawsze tak wrzeszczysz żeby cię za granicą było słychać (C
Pippi):
> Pumpkin Pie - w tlumaczeniu na PL chyba ciasto dyniowe( specyficzne
> ) -
> generalnie o tej porze roku w US zajadalem sie tym ciastem ,
> rewelacja ,
> niestety w PL to jest cos nie do kupienia - chyba ze kos wie gdzie
> kupic ???
Można samemu upiec :)
Np. wg przepisów Magdaleny Basset:
* * * * * * * * * *
Pumpkin Pie
Nadzienie o smaku piernikowym
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1 szklanka smietanki kremowki
2 jajka
0.5 szklanki bialego cukru + 0.5 szklanki brazowego cukru
cynamon, galka muszkatolowa, mielone gozdziki do smaku (lub przyprawa do
piernikow)
Nadzienie o smaku pomaranczowym
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1 szklanka smietanki kremowki
2 jajka1 szklanka bialego cukru
starta skorka z 1 mandarynki, sok z 1 mandarynki i 1 lyzeczka olejku
pomaranczowego
Kawalki dyni umiescic na blasze, przykryc folia i upiec przez godzine
lub dluzej w goracym piecu, az miazsz bedzie kompletnie miekki. Wydrążyć i
rozciapac widelcem. Dodac pozostale skladniki nadzienia, wymieszac.
Ciasto na jeden paj:
250 ml maki (1 szklanka)
75 gr masla
1 male jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
Ciasto na dwa paje:
500 ml maki (2 szklanki)
150 gr masla
1 duze jajko
2 lyzki octu
2 lyzki wody
Ciasto robione w malakserze:
W malym naczyniu polaczyc jajko, ocet i wode i dobrze wymieszac
widelcem. Pokroic maslo na kawalki i umiescic w malakserze wraz z
maka. Nacisnac guzik na 3-5 sekund, jednoczesnie wlewajac przez otwor
mieszanke jajeczna i dalej jak niżej.
Ciasto robione recznie:
Jednym lub dwoma nozami posiekac maslo w mace, rozetrzec widelcem na
platki, skropic mieszanka wody, octu i jajka, i dalej jak niżej.
Przelozyc te kruszonke do miski i szybko połączyć czubkami palcow w kule,
schlodzic. Ciasto bedzie bardzo kluchowate i kruszace sie. Umiescic miedzy
dwoma platami pergaminu i rozwalkowac w okrag troche wiekszy niz talerz do
paja. Zamrozic rozwalkowane ciasto w pergaminie przez 3-4 minuty, zdjac
pergamin (ktory latwo odejdzie od zamrozonego ciasta, a nie odejdzie od
niezamrozonego), umiescic ciasto w talerzu pajowym, wlac nadzienie i
wyrownac lyzka. Piec w bardzo goracym piecu (200°C) az srodek nadzienia
peknie, a noz wstawiony w srodek wyjdzie czysty. Podawac cieply z bita
smietana lub lodami waniliowymi.
Ze skrawkow mozna wyciac liscie, czy inne wzorki, i umiescic na wierzchu -
nie zatona w czasie pieczenia.
Mozna ciasto walkowac bez pergaminu, podsypujac maka, ale ponieważ kawalki
masla w ciescie sa wielkosci grochu, przy walkowaniu ciasto bardzo sie klei
i potrzeba dosc duzej ilosci maki do walkowania, przez co ciasto jest duzo
mniej delikatne. Do ciasta na paje nie dodaje sie cukru.
* * * * * * * * * *
i jeszcze sprawdzony organoleptycznie przepis MB na ciasto piernikowe
(dyniowe):
* * * * * * * * * *
Ciasto piernikowe (z dyni)
250 ml cukru
120 ml oleju
2 jajka
250 ml miąższu z upieczonej dyni (świeżego lub pasteryzowanego)
1+3/4 szklanki maki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przypraw do pierników lub mieszanki z mielonych goździków,
cynamonu i gałki muszkatołowej (można dodać kardamon, jak kto lubi)
250 ml rodzynek(*)
Piec rozgrzać do 160C.
Jedna keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Cukier, olej i jaja zmiksować 1 minutę.
Dodać miąższ z dyni i przyprawy, miksować 30 sekund.
Make, proszek i sodę wymieszać i dodać do reszty.
Miksować 3 minuty.
Dodać rodzynki, wymieszać, przelać do formy, piec 70-90 minut, aż patyczek
wstawiony w środek wyjdzie zupełnie czysty.
Ciasto urośnie na środku i pęknie. Dla ulepszenia smaku można po upieczeniu
polukrować ciasto lukrem z soku cytryny i cukru pudru.
Również można to ciasto upiec w dwu krążkach, ściąć i odrzucić czubki (zjeść
po cichu), a krążki przełożyć masa z serka homogenizowanego, cukru pudru i
soku z cytryny - proporcje na oko do smaku.
Nikt nie zgadnie, ze to ciasto jest z dyni.
* * * * * * * * * *
(*)Ja mieszam pół na pół rodzynki i pokrojone w kostkę morele.
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow
4482 (20091005) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
|