Data: 2009-10-06 06:55:51
Temat: Re: dynia
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek" <n...@n...w.pl> napisał w wiadomości
news:csnbz11dc2id$.dlg@markowy.serwer...
> hej
> robiłem curry z jagnięciną i dynią, zostało mi pół dyni (była wielkosci
> piłki do siatkówki). co proponujecie z niej zrobić na ciepło, jako
> samodzielne danie?
> generalnie to troche 'nudne' warzywo (brak wyrazistego smaku) i fajnie
> byłoby żeby 'nabrało rumiencow' w potrawie.
> (Google'a mi nie wyłączyli, ale wolałbym potrawę z rekomendacją
> pl.rec.kuchnia).
> --
> Pozdrawiam,
> Marek
Można zrobić z dyni fajny dodatek do drugiego dania.
Wyszorowaną i wydrążoną dynię, pokroić w gruba kostkę (nie obierać ze
skórki !).
Ułożyć w ceramicznym naczyniu do zapiekania skórką do dołu, można posypać
drobno pokrojonymi orzechami włoskimi, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem
i sporą ilością brązowego cukru (ilości przypraw wg własnego uznania).
Zapiekać ok 15-20 minut w temp. 200st C. (Zapiekać tak długo aż będzie
miękka ale nierozpadająca się). Pycha.
Można zrobić też pyszne ciasto czekoladowo - dyniowe, wklikasz hasło w
Google i znajdziesz odnośniki do przepisu
Pozdrawiam
Monika
|