Data: 2003-10-22 19:39:30
Temat: Re: dynia- a właściwie marynata
Od: "1stgreen" <1...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ale może jednak ktoś zna przepis na marynatę????
> Proooszęęęę...
No jak prosisz, to proszę:
DYNIA Z GORCZYCĄ
1,25 kg obranego, oczyszczonego miąższu dyni, 2 szklanki białego octu
winnego, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 1 kawałek chrzanu [3 dag], 1
cebula [12 dag], 6 łyżeczek gorczycy, 3 pokruszone liście laurowe, skórka z
1/2 cytryny, 2 baldachy [kwiatowe] kopru, 2 łyżki soli.
Dynię pokroić na 2cm-owe kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc. 2
szklanki wody zagotować z octem, cukrem i miodem. Porcje dyni wkładać do
zalewy, gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i
ostudzić. Chrzan i cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki i wraz
z kawałkami dyni rozłożyć do słoików. Na wierzchu położyć liście laurowe,
gorczycę, koper oraz cieniutko skrojoną skórkę z cytryny i zalać zalewą.
Następnego dnia ostrożnie zlać roztwór, ponownie zagotować, ostudzić i wlać
do słoików z dynią. Słoiki szczelnie zamknąć.
Podawać do mięs, drobiu i pasztetów lub jako "zagrycha".
Pozdrawiam
PP.
|