Data: 2006-10-15 13:14:53
Temat: Re: dynia w occie
Od: Marsjasz <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mimi napisał(a):
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
prosze bardzo dynia dogmy...
pychota...
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo
je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.
|