Data: 2006-10-12 10:09:48
Temat: Re: dynia w occie
Od: "oranda" <o...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DYNIA SMAŻONA
SKŁADNIKI:
1 średnia dynia
0,25l octu
0,25 l wody
2 kg cukru
trochę więcej niż ,05 szklanki wody
4 goździki
smażona lub suszona skórka pomarańczowa
Dynie obrać, pokroić na duży palec w plastry ok. 10 cm długości. Włożyć do
dużego emaliowanego garnka (nie może być obity), zalać octem i potrzepać
kilka razy, potem zalać wodą i zostawić na 24 godziny często wstrząsając,
następnie dobrze odcedzić na durszlaku. Z wody i cukru zrobić syrop, wrzucać
odsączoną dynię i smażyć do przeźroczystości.
Na drugi dzień podsmażyć w mniejszym rondlu i gorącą dawać do słoików (nie
zagotowywać).
Może stać nawet 10 lat
Od lat robię dynię z tego przepisu ijest naprawdę dobra.
Najlepsza dynia z pomarańczowym miąszem
Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:egl30d$6o7$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
> --
> Karolcia (25.09.1997), Szymcio (03.03.04) i Okruszek (~`kwiecień 2007)
>
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718;121/s
t/20070419/k/c2da/preg.p
ng"
>
>
|