Data: 2008-06-06 09:58:36
Temat: Re: dzem bez cukru
Od: "Panslavista" <p...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
<i...@g...pl> wrote in message
news:97oc9f24o6hv$.1llp4xxy7puic$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 6 Jun 2008 09:05:31 +0200, juana napisał(a):
>
>> Witam!
>> Czy ma ktos jakies przepisy na dzemy bez cukru? Jak dla mnie owoce same w
>> sobie sa juz slodkie, ale w sklepach nigdzie nie ma dzemow bez cukru.
>> Nawet
>> te niskoslodzone maja go stanowczo za duzo. Dzemy slodzone fruktoza tez
>> mi
>> nie odpowiadaja, bo dalej sa za slodkie i maja za duzo kalorii. Wiem, ze
>> cukier konserwuje, dlatego nie chce robic przetworow w ciemno, tylko
>> wolalabym zastosowac jakis sprawdzony przepis. W Hiszpanii jadlam pyszne
>> dzemy bez cukru, nie bardzo zlodkie, bez dodatkowej fruktozy, wartosc
>> kaloryczna byla bardzo niska - mniej niz 30 kcal na 100 g. Z tego
>> wnioskuje,
>> ze sie da zrobic taki dzem:). Moze ktos wie, jak go zrobic?
>> Pozdrawiam,
>> joan
>
> Zrób powidła - z każdych owoców są dobre, jeśli owoce są dość słodkie.
> Powidła zawsze robię bez cukru.
No i pastyła - powidła wysuszone - które mozna zjadać jak cukierki lub
gotować np. zupy owocowe zimą. Dawałem masę przepisów na ten temat, a sezon
się zaczął.
Orzechy włoskie na orzechówkę jak i na konfitury też za parę dni będzie
można zrywać (mleczna dojrzałość).
Poziomki w pełni owocowania.
|