Data: 2004-08-30 10:04:18
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem
Od: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 29 Aug 2004 16:15:47 +0200, "Paul Urstein"
<p...@A...ch> wrote:
>Ricotta nalezy najpierw wysuszyc w piekarniku....wtedy daje sie pokruszyc
>albo nawetr utrzec na tarce o szerokich dziurach.
Tak, uzywa sie na Sycylii do niektorych dan suszonego sera ricotta
zamiast parmezanu czy innych twardych serow. Zreszta pewnie nie tylko
na Sycylii :)
U nas jednak chyba jest problem zeby kupic ricotta wogole. Znaczy ja
sobie raz chcialam zrobic przyjemnosc i kupilam ricotte, od
Galbaniego. Bo na Sycylii na punkcie tego sera oszalalam. Niestety to
co bylo w tym pudelko smakowo nie mialo chyba nic wspolnego z tym, co
jadlam we Wloszech. Nie wiem czy chodzi o sama produkcje czy o to, ze
tam serek jadalam swiezutki, czesto jeszcze cieply, czy tez moze o
rodzaj mleka - tamten byl owczy a ten z pudelka pewnie krowi.
Idzie u nas kupic prawdziwa ricotte? Niech ktos da znac :) Bo to od
Galbaniego IMO nie jest warte ceny, juz wole swoj zwykly twarozek
domowej roboty.
Ale zupe dyniowa z ricotta to by sie zjadlo....
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
|