Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.germany.com!newsfe
ed.freenet.de!news-in.ntli.net!newsrout1-win.ntli.net!ntli.net!sn-xit-03!sn-xit
-08!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: estragon, lubczyk, mięta, melisa
Date: Mon, 04 Jul 2005 13:15:52 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <da9h56$jrl$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <da9h56$jrl$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 48
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242726
Ukryj nagłówki
monopik wrote:
> Ten rok jest urodzajny ziółka pięknie obrodziły. Estragon, lubczyk, mięta,
> melisa rosna aż miło i tylko szkoda, ze pomysłów na ich wykorzystanie
> brakuje.
Estragon jest swietny do ryby - mozna nim napchac wnetrze oczyszczonej
calej ryby i grillowac, albo posypac filet posiekanym estragonem, jak
pietruszka. Rowniez pasuje do grzybow - mozna z nich zrobic pasztet z
dodatkiem estragonu.
Lubczyk nadaje sie do wszelkich mocnych smakowo zup, a szczegolnie
kartoflanej, porowej, cebulowej, grochowki, jak rowniez do gulaszy.
Suszony lubczyk mozna dodac do hamburgerow.
Herbata z lisci, lub nasion, lub korzenia lubczyku odciaga wode i toxyny
z organizmu i jest doskonala podczas diety.
Z miety mozna robic galaretke mietowa ktora jest dobrym dodatkiem do
jagnieciny, albo herbate, albo posiekana dodac do ciasta czekoladowego,
jak ktos lubi polaczenie czekolady z mieta (ja osobiscie nie cierpie,
ale rozumiem, ze inni maja inaczej).
Napar z melisy nadaje sie do plukania wlosow, do kapieli, na herbate
uspokajajaca.
Mozna zrobic ocet z melissa, albo olej przez napakowanie lisci do sloja
i zalanie ich do pelna. Co pare dni potrzasac, po miesiacu odcedzioc i
wycisnac.
Ekstract z melisy jest bakteriobojczy i pomaga w gojeniu ran czy oparzen
- mozna go zrobic przez zalanie swiezych lisci alkoholem. Po 2
tygodniach wycisnac, napakowac nowych lisci do sloja i zalac tym samym
alkoholem, poczym powtorzyc jeszcze raz po 2 tygodniach - w ten sposob
otrzymuje sie dosc mocny ekstrakt.
Olejek eteryczny z melisy pomaga na egzeme skory i na depresje psychiczna.
Liscie melisy i miety mozna dodac do salatek owocowych, lub robic z nich
lodowa herbate na gorace dni.
Wszystkie te ziola mozna suszyc (w ciemnym miejscu) i przechowywac
szczelnie zamkniete nie dluzej, niz rok.
Magdalena Bassett
|