Data: 2006-04-05 14:05:24
Temat: Re: farbowanie jajek
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:49hha1For7isU1@uni-berlin.de...
> BasiaBjk schrieb:
>> Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> jeszcze buraki się świetnie nadają. No i mocna kawa. Jajko najpierw
>>> ugotować, potem połupać skorupę, ale nie obierać i jeszcze raz pogotować
>>> parę minut w naprawdę mocnej kawie. Po obraniu wygląda świetnie. A jak
>>> najpierw uburaczysz a potem ukawisz to wygląda jeszcze lepiej.
>>
>> Chodziło jednak o pisanki lub kraszanki, a nie efekty wizualne po
>> obraniu. Chyba. Ten buraczkowy kolor łapie skorupkę?
>
> łapie, łapie. A efekty wizualne są i przed i po obraniu. Tylko takie
> nadtłuczone jest.
>
> Waldek
Cześć!
Poniższe przepisy są z tej grupy, tylko sprzed kilku lat:
- brunatny - liście herbaty, łupiny orzecha włoskiego,
fusy kawy
- żółty - marchewka pokrojona w talarki
- pomarańczowy - łupiny od cebuli (przez 25 minut)
- żółto-złoty - curry, szczypta szafranu, skórki od jabłek
- purpura - obierki lub sok z buraka
- fioletowy - jagody, jagody bzu
- zielony - szpinak
Uwaga - jajka gotują się w wodzie przez 10 minut, następnie leżakują około
15 minut. Po wyjęciu i osuszeniu nabłyszczyć szmatką naoliwioną.
Pozdrowienia. Krzysztof.
|