Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.tvk.wroc.pl!news
.trzebnica.net!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka po bretońsku
Date: Thu, 18 Sep 2008 17:31:27 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 28
Message-ID: <gatsbg$r4d$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <gat5q5$1bv$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<19umaigaiv8ud$.7sf0q455my41.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abcp9.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221751985 27789 83.6.231.9 (18 Sep 2008 15:33:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Sep 2008 15:33:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080918-0, 2008-09-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315449
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:19umaigaiv8ud$.7sf0q455my41.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 18 Sep 2008 11:06:24 +0200, Artur W napisał(a):
>
> > Hej czy naprawdę nikt nie zna dobrego przepisu na fasolkę po bretońsku
> > Pozdrawiam
> > Dolores
>
> Fasola biała ugotowana (kiedy się spieszę, kupuję puszkowaną, dobra jest
> też zamiast białej - zielona szparagowa, strączki pokrojone na odcinki).
> Boczek (sporo) pokroić, podsmażyć na tłuszczu (olej, smalec), wrzucić
> pokrajaną cebulę i czosnek, zeszklić je z boczkiem, wrzucić czerwoną
> sproszkowaną paprykę (sporo), podsmażyć moment, ale nie przypalić, wrzucić
> to do fasolki pozostającej w wywarze własnym, wrzucić sporo pokrojonej
> dobrej kiełbasy, liście laurowe, ziele angielskie, troszkę chilli, pieprz,
> sól do smaku, sporą szczyptę cukru, zagotować chwilę razem, dodać
> koncentrat pomidorowy (kontrolować smak - aby nie było za kwaśne),
> odstawić, zaprawić zawiesiną mąki w wodzie dla zagęszczenia, wsypać sporo
> majeranku, znowu zagotowac. Voila.
>
> PS. Zamiast zawiesiny z mąki można dać jasną zasmażkę, ale wtedy jest
> bardziej tłuste i ciężkostrawne.
Fasola jest to odrobina zasmażki już nie zaszkodzi. A gdzie pomidory tam
gałka muszkatołowa - na końcu noża...
|