Data: 2007-02-15 05:42:42
Temat: Re: faworki
Od: "Goska" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podawałam ten przepis dwa lata temu:
składniki:
- 3 żółtka
- 1 szklanka (250 ml) mąki tortowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu
- szcypta soli
Z wszystkich składników oprócz octu zagnieść ciasto. Do wyrobionego
dodać ocet i wyrobić ponownie, po czym dobrze (wielokrotnie) wybić
wałkiem. Włożyć na godzine do zamrażalnika.
Po wyjęciu wałkować, wykrawać itd. Piec na mocno złoty kolor (jasne
nie są tak smaczne). . Zwykle piekę ok. 150 stopni. Tradycyjną blachę
smaruję masłem, choć to nie konieczne na teflonowej. Na gorące sypać
dużo cukru - pudru. Układać na pólmisku warstwami naprzemiennie
Smacznego - Gośka
|