From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: flan
Date: Fri, 19 Jul 2002 07:01:50 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <o...@4...com>
References: <ah1mkg$flj$2@news.tpi.pl> <ah1r5j$2slb$1@pingwin.acn.pl>
<ah3i2i$3pr$2@news.tpi.pl> <n...@4...com>
<ah7fgo$96p$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 63
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!nntp.abs.net!news.maxwell.syr.edu!
news-out.nuthinbutnews.com!propagator-sterling!news-in.nuthinbutnews.com!corp-g
oliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117324
Ukryj nagłówki
>> kuchni jest pod nazwa "burnt milk") - mleko+ wanilia podgrzac
>> prawie do wrzenia z cukrem, dodac rozbeltane jaja, dobrze
>> wymieszac rozga albo czyms pochodnym.
>
>a jak dobrze? zeby sie wszystlko ladnie polaczylo czy zeby sie wszystko
>ladnie ubilo na jakas puszysta mase?
>
podejrzewam, ze albo przpeis taki albo co, ale podejrzewam Cie o
bicie bialek na sztywno...to to raczej sufletowe wtedy...taki
flan to poprostu dokladne polaczenie tej mixtury - zobaczys zczy
dibrze po tym, czy zoltko sie ladnie wmieszalo, jaknie to takie
paski cimniejszo zolte lataja w naczyniu...niektore przpeisy
tutejsze zakladaja rowniez przelanie misxtury przez sitko, zeby
farfocle z bialaka zatrzymac (mnie to akurat nie obrzydliwqe w
calosci)
Puszysta to ta masa niem usi byc w ogole, raczej jak sos
> mixture
>> jajeczn-mleczno-cukrowo-wanilijna, wsadzic do bain marie
>
>a co to za dziwo?
naczynie z goraca wode , w kotore wstawia sie to blache czy inne
naczynie z mixtura. moze byc duza blacha do pieczenia, wody tak
1/4, zaleznie od wielkosci tego flanowego naczynia. zawsze mozna
dolac.
>
> i piec,
>> byle nie za szybko,
>
>na malym gazie znaczy sie? a w prodizu wyjdzie mi to to? bo tam raczej
>regulowac temperatury nie moge ;-)
tak, ale prodiz mozna wlaczac-wylaczac lub go nieco uchylac...to
nie drozdzowka, wiec przeciag temu nie zaszkodzi...w ogole moze
nawet bain marie sie nie zmiesci wtedy.....mozna bez, ale
pilnowac!
>
>bo sie zrobi serwatka, podplynie to wszystko
>> osoczem jajecznym i bedzie dziwne (choc nadal smaczne).
>> dac temu ostygnac, nozem przejechac po brzegach flan, by sie
>> odkleilo (o ile sie przykleilo ;)) ) od bokow naczynia, przykryc
>> plaska miseczka/talerzykiem , przewrocic do gory nogami i voila!
>>
>
>czyli ze jednak powinno sie trzymac wszystko razem?
>
>Aneta
>
...bedzie! powinno sie trzasc jak barani ogon alibo jakas
galareta . mniej wiecej. jak plynie to niedopieczone...
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|