From: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl> <GGyQ7.60451$li3.615277@ozemail.com.au>
Subject: Re: francuski cukier
Date: Sun, 9 Dec 2001 17:28:25 +0100
Lines: 56
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1007915224 host-217-74.tele2.pl (9 Dec 2001 17:27:04 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86580
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:GGyQ7.60451$li3.615277@ozemail.com.au...
>
> Katarzyna Nowak <k...@p...wp.pl> wrote in message
> news:3c115e1a@news.vogel.pl...
> > Czy ktos go uzywal? Podobno to taki cukier "bez cukru", zrowszy niz
bialy
> a
> > nie ma gorszego smaku. Szczypta rzekomo zatsepuje kilka lyzek zwyklego
> > cukru. Sprobowalabym, bo uzywam cukru do gotowania, nie tylko do
herbaty,
> a
> > slodzik przeciez nie nadaje sie do sosu:-)))
> > Kaska
> >
>
> A moze chodzi ci o produkt o nazwie Splenda (pod ta nazwa go sprzedaja w
> Australii). Reklamuje sie Splenda ze jest zrobiona z cukru, i ze uzywa sie
> jej jak cukru (mozna i do pieczenia) - czyli jak przepis wola o szklanke
> cukru to walisz szklanke Splendy. Nigdy tego nie uzywalam, zaciekawil mnie
> twoj post no i zaczelam grzebac po Internecie. W skrocie co znalazlam, to
ze
> Splenda jest tak chytrze zrobiona, ze wiekszosc z czlowieka wychodzi w
> siusiu ale znalazlam tez i strone, ktora ma pewne obiekcje co do
> nieszkodliwosci tego produktu. Inna nazwa Splendy to Sucralose. Zobacz
sama:
> http://cbshealthwatch.medscape.com/cx/viewarticle/40
3928
> Jak o mnie chodzi jakies 2 miesiace temu usunelam cukier kompletnie z
mojej
> diety i chociaz oznacza to nie jedzenie ciast i slodyczy schudlam
absolutnie
> bezbolesnie 4 kilo (jeszcze mi zostalo jakies 5 - przybylo mi 10 po
rzuceniu
> palenia i wejsciu w menopauze ktora chce przejsc naturalnie bez tabletek
> hormonalnych). Schudlam nie dlatego ze odjecie cukru odjelo kalorie z
mojej
> diety, ale ze przeszly mi kompletnie napady strasznego apetytu ktorego nie
> bylam w stanie kontrolowac - wahania zawartosci cukru w krwi tak sie
wlasnie
> objawiaja. Nie zamierzam zastepowac cukru sztucznymi slodzikami bo staram
> sie jesc naturalnie, ale to moja filozofia, a poza tym uwazam, ze
> najwazniejsza rzecz jest umiar, wiec pewnie jak raz na jakis czas uzyjesz
> tego slodzika to tez bedzie OK. Rozgadalam sie jak to stara baba, ale moze
> troche i na temat?
> Ania
Sprobuje przestac slodzic herbate i kawe, ale nie wyobrazam sobie nie
dodania troszke cukru do duszonych warzyw czy do sosu na bazie przecieru
itd. Dlatego zaciekawil mnie ten francuski cukier. Jak go kupie i wybadam to
dam znac, Na razie nie wiem nawet jak sie nazywa. Na pewno nie aspartam bo
to jest slodzik. Kaska
>
>
|