Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: Vefour <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: garnki - jakie zepter czy może inne
Date: Wed, 11 Sep 2002 21:43:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <alo6c5$pge$1@news.tpi.pl>
References: <alnp7e$lrk$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe145.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1031773382 26126 213.76.40.145 (11 Sep 2002 19:43:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Sep 2002 19:43:02 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en, pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125230
Ukryj nagłówki
Radek wrote:
> Witam
>
> Po dokonaniu remontu w kuchni przyszło mi do głowy żeby też "odświeżyć"
> naczynia kuchenne. Przybory już wymieniłem teraz przyszła kolej na garnki. I
> tak się zastanawiam czy jest sens inwestować w zeptera czy może szkoda
> pieniędzy i kupić coś tańszego. Znalazłem bogatą ofertę tescomy ale nie wiem
> jak z jakością garnków tej firmy. Czy może polecicie coś innego.
>
> Radek
>
>
Zeptera bym pominal, chyba ze glownie gotujesz bez tluszczu. Cos w nich
jest, ze dzialaja nieakceptowalnie. Ale co, nie doszedlem, bo mialem je
tylko przez 3 dni. Pomijam cene, choc za dobre garnki trzeba dac mase forsy.
Jak mozesz sciagnac z zachodu, niezwykle dobre sa profesjonalne linie
AllClad, maja dobrze dobre wkladki termiczne i to w calym garnku, nie
tylko w dnie. Super.
W Polsce gorzej. W Warszawie masz sklep WMF, duzy garnek w cenach 300 -
500 PLN, sa OK, bardzo szeroki asortyment z roznymi wkladkami. W
sklepach z wyposazeniem gastronomii tez kupisz niezle garnki, moze nie
sa piekne, ale niezle wykonane, z polowe tansze od WMF. Wspomniana
powyzej Ikea jest akceptowalna, ale dla mnie za lekka. Zle sie z nimi
czuje, wlasnie wymieniam niedobitki. Za to tanie, relacja jakosc/cena super.
Pamietaj o jednym - garnki maja byc ciezkie, koniecznie z gruba wstawka
w dnie (najlepiej tez po bokach) z aluminium lub miedzi (srebro tez moze
byc, ale sie nie spotkalem :). Ja patelnie 28 cm testuje w nastepujacy
sposb: biore, waze w rece i spogladam na glowe sprzedawcy. Jezeli mam
jakiekolwiek watpliwosci czy po silnym uderzeniu ucierpi on czy garnek,
znaczy garnek do kitu i odstawiam. I polecalabym nabyc od razu w wersji
na plyte indukcyjna, jak kiedys przejdziesz (polecam) to beda jak znalazl.
Powyzsze odnosi sie wylacznie do garnkow ze stali. Trzeba pamietac, ze
jest to "zgnily kompromis" - kto gotowal na bardzo dobrej gatunkowo
miedzi, ten zrozumie. No i stal nigdy nie bedzie tak tryzmala ciepla jak
zeliwo, wiec do niektorych rzeczy tez nie jest najlepsza. Ale, podobnie
jak wiekszosc ludzi, uzywam ich codziennie, gdyz sa latwiutkie w
utrzyamniu i w 90% zastosowan sie sprawdzaja.
Milego polowania,
V.
|