Data: 2015-02-07 22:14:10
Temat: Re: gęsi pipek
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:54d636ab$0$2186$6...@n...neostrada
.pl...
Robiony tak mniej więcej wedle tego przepisu:
http://ugotuj.to/ugotuj/44359072/gesi+pipek/p/
Czy trzeba to jeszcze zapiekać?
Wyduszone samo w sobie jest mniamniuśne.
*******************************
Swego czasu byłem w polskiej wsi w okolicach Trok, tam ugoszczono mnie
tamtejszym gęsim pipkiem. Była to nadziewana kaszą, mięsem i przyprawami
gesia szyja (naturalnie sama skóra) i pieczona na chrupko. Jakem Galicjusz i
dla mnie gesi pipek (podawany na Kazimierzu) to duszone i zapiekane żoładki,
tak tamten gęsi pipek wstrząsnął moimi kubkami. Rewelacja, na ciepło i na
zimno, pod swojski napitek... Parę razy próbowałem to odtworzyć w domowej
kuchni, ale to nie było to...
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|