Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "remor" <r...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gin
Date: Tue, 25 Sep 2001 02:20:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9ooide$hq$1@news.tpi.pl>
References: <9olhct$1sa$1@news.tpi.pl> <9omrgb$rhl$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pf45.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001377006 570 217.99.224.45 (25 Sep 2001 00:16:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Sep 2001 00:16:46 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71227
Ukryj nagłówki
Książka,to"Kuchnia Polska"Marka Łebkowskiego.Chciałbym wreszcie przełamać
"zielonogórski" monopol ;) A zupełnie serio, chciałbym podelektować się
pysznym "napojem" przygotowanym ze zbieranych własnoręcznie,aromatycznych
owoców jałowca.Wdzięczny będę za dalsze informacje dotyczące receptury.
P.S.Dziękuję za krótki rys historyczny.Zauważam pewną analogię z piołunówką.
pozdrawiam
--
Remigiusz Orłowski
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9omrgb$rhl$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Witam serdecznie.Mam pytanie.W książce z przepisami znalazłem sposób na
> > domową produkcję jałowcówki.Jednak czegoś jej brak.Słyszałem,że obok
> > suszonych owoców jałowca trzeba dodać ziół.Problem polega na tym,że nie
> wiem
> > jakich.Znawców tematu proszę o pomoc.
> A co to za książka?, dobrze jest podać tytuł i autora, unikniesz powtórek.
> A prawdziwy Gin? cóż to? Pierwotnie był napój zawierający najbardziej
> zadziwiające składniki jak np. kwas siarkowy i terpentynę zmieszane z
> "surówką". Tzw. "wynalazek" na ciężkie czasy. Był tani [w czasach Wilhelma
> III Orańskiego] i skutecznie zaspokajał pragnienie biedoty której nie było
> stać na zakup drogich bo obłożonych wysokim cłem [sic!] alkoholi
> francuskich. Pijany - za jednego pensa, spity na śmierć - za dwa pensy,
> słoma do spania za darmo.
> Napisz więc jaką to jałowcówkę chcesz zrobić a może uda się cos poradzić.
> pozdr. Jerzy
>
>
|