Data: 2001-09-25 15:27:12
Temat: Re: gin
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Książka,to"Kuchnia Polska"Marka Łebkowskiego.
Mam, to sprawdzę.
A są dwa rodzaje dżinu.
1. to tzw. distilled gin - wysoka jakość uzyskana przez 2x destylację, za
drugim razem opary przechodzą przez zioła [jałowiec, kolendra,
arcydzięgiel, kardamon, skórki pomarańczy i cytryny, anyżek, kminek]
zawieszone w woreczku, przez co nabieraja zapachu. Ten sposób to wyzsza
szkoła jazdy.
2. to compaund gin - to spirytus, wódka średniej jakości zaprawiona
olejkami z jałowca i innych ww surowców. Taki produkt powienien być raczej
szybko spożyty [nie powinien długo leżakować] gdyż olejki szybko się
utleniają i tworza żywice. Ten sposób jest tylko pozornie prosty, trzeba
robić na większej ilości alkoholu albowiem niektóre olejki bardzo mocno
aromatyzują.
Jeżeli liczysz na proporcje, to wybacz ale cała zabawa na tym polega aby
sporządzić własna recepturę.
pozdr. Jerzy
|